fbpx

Välj ditt Söderbergs Bil

Norrköping Nyköping

Ring oss 011-28 01 00 eller 0155-20 90 00

Se våra öppettider eller läs mer om oss

Bonus malus – en guide

Skattesystemet bonus malus infördes 2018 med syftet att öka motivationen att välja elbilar med låga utsläpp. Bilar med låga utsläpp får bonus vid nybilsköp medan bilar med högre utsläpp får betala förhöjd fordonskatt under de första tre åren. Nu förändras systemet på ett flertal punkter på bilar som registreras från 1 april 2021. Bilar registrerade före detta datum påverkas inte av ändringarna.

Frågor på vägen? Prata gärna med oss

Nya regler för bonus malus

Regeringen tillsammans med C och L förändrar under 2021 en rad punkter i reglerna för bonus malus och beräkningen av förmånsvärde. Sammantaget ökar bonusen till elbilar medan malus ökar på andra bilar, det vill säga fordonskatten höjs. Här redogör vi för ändringarna av bonus malus, läs mer om ändringar av förmånsvärden på våra sidor för företag.

Bonus

Det högsta beloppet för klimatbonus ökar från 60 000 kr till 70 000 kr för köp av elbilar. Samtidigt sänks gränsen för klimatbonus från 70 till 60 gram. För bilar som släpper ut låga halter koldioxid, som laddhybrider, är högsta beloppet för bonus 45 000 kr som minskar med 583 kr per gram koldioxid som bilen släpper ut, minsta bonus är 10 000 kr och det inkluderar även gasbilar.

Malus

Gränsen sänks när förhöjd fordonskatt tas ut från 95 till 90 gram. Fordonskatten är 107 kr per gram över 90 gram koldioxid som bilen släpper ut och ökar till 132 kr för utsläpp över 130 gram. Tidigare gällde 82 kr per gram över 95 gram koldioxid som ökade till 107 kr per gram koldioxid över 140 gram. Bilar mellan 60-90 gram betalar grundavgiften i fordonskatten på 360 kr.

Dieseldrivna bilar betalar även 250 kr i miljötillägg och ett bränsletillägg på det totala antalet gram koldioxid bilen släpper ut multiplicerat med 13,52.

Hur påverkar ändringarna dig som tänker köpa ny eller begagnad bil?

De nya skattereglerna påverka bara bilar som registreras från och med 1 april 2021 och framåt. De flesta begagnade bilar har således den tidigare fordonsskatten som gäller från 1 juli 2018. Om du funderar på en bil som är tre år eller äldre så har perioden med förhöjd fordonskatt passerat och du betalar den vanliga fordonskatten. Skillnaden mellan förhöjd fordonskatt och den vanliga fordonskatten är ofta betydande och kan vara allt från hälften till så lite som en femtedel.

Går du i tankarna att köpa en ny bil och funderar på en elbil så är du den stora vinnaren med de senaste bonus malus ändringarna. Du får 70 000 kr i bonus som betalas ut av Transportstyrelsen tidigast sex månader efter registrering. Laddhybrider får något lägre bonus än tidigare men den som får de sämre är den som tänkt köpa en bil som drivs av drivmedel som bensin och diesel, där höjs skatten och gränsen sänks för när förhöjd fordonskatt börjar tas ut.

Vi hjälper dig att göra ett smart bilköp och guidar dig efter de behov du har. Frågar våra säljare som kan dom berätta mer om hur fordonskatten beräknas på just den bil du är intresserad av.

Frågor på vägen? Prata gärna med oss

Bli en del av Söderbergs du med

Lyssna till fem röster om hur det är att vara en del av Söderbergs bil.

Se lediga jobb