fbpx

Sommartider med avvikande öppettider from 24 juni tom 23 augusti Läs mer här

Ring oss 011-28 01 00 eller 0155-20 90 00

Öppettider idag: Verkstad 07-17  Försäljning 09-18

Lagar och regler om däck.

Lagen säger att du ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Använder du dubbdäck ska dessa bytas till sommardäck senast den 15 april. Odubbade friktionsdäck får du använda året runt men tänk på att köregenskaperna på sommarväglag försämras, framförallt blir bromssträckan avsevärt längre med de mjukare friktionsdäcken.

Du kan vara säker på att vintern kommer varje år. Så boka tid för byte tidigt på säsongen så du är redo när halkan slår till.

Vill du veta mer? Läs mer hos Transportstyrelsen.

Minsta mönsterdjup – vad säger lagen?

Enligt svensk lagstiftning ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm och vinterdäck 3 mm. Vi rekommenderar dock alltid att ha ett mönsterdjup på minst 4 mm för sommardäck och 5 mm för vinterdäck för att säkerställa att mönsterdjupet håller en hel säsong. Ett nytt sommardäck har vanligtvis ett mönsterdjup på 7-8 millimeter och vinterdäck 9-10 millimeter.

Bromssträckor.

Du bör aldrig underskatta betydelsen av bra däck, oavsett väglag. Särskilt eftersom däckens kontaktyta mot marken endast motsvarar ett vykorts storlek. Dåliga däck ökar bromssträckorna och risken för sladd, dessutom ökar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Se därför till att dina däck har ett bra mönsterdjup så att du kan åka säkert på vägarna. Byt innan det bara är 4 mm mönsterdjup kvar.

Rätt mönsterdjup räddar liv!

Med ett dåligt mönsterdjup är det större chans att du råkar ut för vattenplaning och får dåligt grepp på halt underlag.