fbpx

Välj ditt Söderbergs Bil

Norrköping Nyköping

Ring oss 011-28 01 00 eller 0155-20 90 00

Se våra öppettider eller läs mer om oss

Dags för nya vinterdäck?

Du vill ha supergrepp när du kör. Och du vill kunna stanna på nolltid. Det finns däck som sänker bränsleförbrukningen och olika gummiblandningar för vårt nordiska klimat. Men vilket däck är bäst till din bil? Bara lugn, vi hjälper dig med vilka däck som passar dig bäst.

Frågor längs vägen? Våra säljare hjälper dig.

Premiumdäck eller billiga däck – vad ska du välja?

Fabriksnya däck från erkända tillverkare har i tester visat på bättre egenskaper än enklare däck. Därför kallas däck från dessa tillverkare för premiumdäck. De kostar mer och i detta fall stämmer devisen att du får vad du betalar för. Hur säkert du kör och vilka vägegenskaper dina däck har beror även i hög grad på hur slitna de är. Att byta billiga däck ofta kan vara en lika smart strategi som att köra längre med premiumdäck.

När är det dags för nya däck?

När är ett vinterdäck gammalt?

Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter enligt lagen, men experterna rekommenderar att du byter till nya vinterdäck när det börjar komma ner till 5 millimeter. Har du dubbat ska dubbarna sticka ut minst 1–2 mm och vara skarpa i kanterna. Kontrollera också att inga dubbar fattas. Däcken ska ju klara vinterns och vårens snö, modd och smältvatten. Och de ska inte vara för gamla. Med tiden blir gummit hårt och greppet sämre. Vi rekommenderar att du inte har däck som är äldre än fem år.

Så här ser du däckens ålder:

Det är lätt att se hur gamla däcken är: Leta efter texten DOT och en rad siffror på däcket (längst ned mot fälgen). De sista siffrorna visar tillverkningsvecka och år. Till exempel: DOT XX XX XXXX 1812. Däcket är tillverkat vecka 18 år 2012.

Vad är ett bra sommardäck?

De kallas sommardäck, men de ska ju klara vår och höst också. Och ärligt talat betyder även svensk högsommar högst skiftande förhållanden, ofta med regn inblandat. Så klarar dina däck en säsong till? Lagen säger att du ska ha minst 1,6 mm mönsterdjup men Transportstyrelsen och våra däckexperter rekommenderar att du byter till nya däck absolut senast när mönsterdjupet kommer neråt 3 mm. Då börjar bromssträckan bli allt längre, särskilt på vått underlag.

Om det är dags att byta, är det förstås viktigt med precis rätt däck för just din bil och din körning. Våra experter hjälper dig gärna, både att kontrollera dina däck, och att hitta nya om det behövs.

Hitta däck och fälgar

I konfiguratorn kan du söka på däck och fälgar som passar till just din bil och få prisuppgift direkt. Smidigt och snabbt!

Gå till däck & fälg konfiguratorn

Frågor? Kontakta våra säljare direkt:

Norrköping

Mikael Sandgren

Verkstadschef
011-28 01 74

Bli en del av Söderbergs du med

Lyssna till fem röster om hur det är att vara en del av Söderbergs bil.

Se lediga jobb