fbpx

Välj ditt Söderbergs Bil

Norrköping Nyköping

Ring oss 011-28 01 00 eller 0155-20 90 00

Se våra öppettider eller läs mer om oss

Visa laddplatser nära mig

Klimatbonus

Har du funderat på att köpa en elbil så kan det vara bra att känna till lite mer om klimatbonus. Det är pengar som Transportstyrelsen betalar ut till bilar med låga utsläpp.

Frågor längs vägen? Våra säljare hjälper dig.

Vad är klimatbonus?

Klimatbonus betalas ut av Transportstyrelsen för att öka motivationen att välja bilar med låga utsläpp. Det är en av delarna i bonus-malus systemet för fordonskatt som infördes 2018. Tidigast sex månader efter köpet betalas bonus ut av Transportstyrelsen. Bonusen beräknas på olika sätt för privatperson och företag, uppgifterna nedan avser privatperson. Till företag är bonusen lägre och uppgår till högst det belopp som motsvarar 35 procent av prisskillnaden mellan bilens nypris och nypriset på närmast jämförbara bil. Fråga oss gärna så hjälper vi till med beräkningen för företag.

Elbil

Det maximala beloppet för bonus är 70 000 kr och ges till privatpersoner som köper en elbil.

Laddhybrid

Väljer du en laddhybrid beräknas bonusen utifrån 45 000 kr och minskar med 583 kr för varje gram koldioxid som bilen släpper ut. För till exempel vår populära laddhybrid Volkswagen Passat GTE med 36 g/km koldioxidutsläpp blir bonusen ca 24 220kr.

Bonus malus-systemet

Från och med den 1 april 2021 betalas klimatbonus ut till bilar som släpper ut högst 60 gram koldioxid. Lägstanivån för bonus är 10 000 kr och det innefattar förutom eldrivna modeller även gasdrivna modeller. Malus är fordonskattens andra del och motsatsen till bonus. Bilar som släpper ut över 90 gram koldioxid får extra tillägg på 107 kr per gram koldioxid utöver fordonskattens grundbelopp på 360 kr.

Läs mer hos Transportstyrelsen

Elbil eller laddhybrid

Vad är skillnaden?

Mer om skillnaden

Laddning och räckvidd

Samlad kunskap

Läs om laddning och räckvidd

Frågor och svar

10 vanligaste frågorna

Till FAQ