Välj ditt Söderbergs Bil

Norrköping Nyköping

Vi byter nummerserie för våra telefonnummer till 010-497 XX XX.
Under Kontakt hittar du aktuella nummer till din anläggning, servicerådgivare och säljare.

Ring oss  0771-400 000

Se våra öppettider eller läs mer om oss

Allt om tjänstebilar

Dags för en ny tjänstebil? Det finns en del val att göra och några saker att tänka på förstås och det är här vi kommer in i bilden. Vi har erfarenhet att hjälpa både enmansföretagare och stora företag att hitta rätt tjänstebil och upplägg i den djungel som finns av olika bilmodeller och finansieringsvarianter. Välkommen att tala med någon av våra företagssäljare – dom ser fram emot att hjälpa dig!

Frågor längs vägen? Våra säljare hjälper dig.

Vad kostar en tjänstebil egentligen?

Många som letar tjänstebil fokuserar på basbelopp och pris. Men genom skattesystemet bonus malus, elektrifieringen och uppdaterade bilmodeller är det smart att titta på förarens förmånsvärde och företagets totalkostnad  istället. Det brukar kallas TCO som står för total cost of ownership. Det ger en bättre bild av den faktiska kostnaden för bilen under hela ägandet.

Olika typer av företagsbilar

Generellt finns en sammanblandning av begreppen gällande tjänstebilar, nedan har vi namngett de olika typerna av tjänstebilar på samma sätt som Skatteverket.

Tjänstebil

En tjänstebil ägs av företaget och tillhandahålls för tjänstekörning. Detta kallas ofta för företagsbil. Företaget betalar alla bilkostnader och kan göra avdrag för att minska skatterna och hålla nere kostnaderna för företaget. Som anställd får du använda bilen i tjänsten och ytterst begränsat privat, högst tio tillfällen per år, vilket i sin tur kan vara svårt att hålla reda på. Du kan till exempel inte ta bilen till och från jobbet varje dag. När du använder en tjänstebil i större omfattning blir du förmånsbeskattad och då kallas det för en förmånsbil.

Förmånsbil

Att använda tjänstebilen privat är en förmån företaget kan ge sina anställda, det heter då förmånsbil men de flest säger ändå tjänstebil. Som anställd är förmåner beskattningsbara och du beskattas enligt bilens förmånsvärde, det motsvarar vad det hade kostat att äga samma bil privat och värdet beräknas av Skatteverket. En förmånsbil är den vanligaste typen av företagsbil företag ger till sina anställda.

Personalbil

Personalbil är en form av företagsbil där företaget betalar alla kostnader och den anställde kan använda bilen privat. Den anställde står för hela eller en del av kostnaden för bilen genom ett löneavdrag. Kostnader för service, skatt och försäkring etc görs före skatt och därigenom blir det betydligt billigare att ha bil för den anställde. För företaget är det en kostnadsneutral förmån genom gynnsamma momseffekter och regler för sociala avgifter.

Vanliga frågor och svar om tjänstebilar

Nej, det nya sättet att beräkna förmånsvärden gäller bara för bilar som registreras från och med den 1 juli 2021.

Det finns två delar som måste uppfyllas för att du som anställd inte ska beskattas för att köra tjänstebil privat och det är att du kör privat högst 100 mil per år vid höst 10 tillfällen. Det är Skatteverkets definition av ringa omfattning och innebär att du inte behöver förmånsbeskattas.

Ja. För att din arbetsgivare ska få ett bra underlag om hur bilen används, krävs det att alla anställda gör en utförlig anteckning om hur de har använt bilen vid varje tjänsteresa. Det är också körjournalen som används som underlag när Skatteverket tittar på hur tjänstebilen har använts privat kontra i tjänst. Körjournalen bör innehålla bilens registreringsnummer, datum för resor, vid varje körnings start och slut ska antecknas mätarställning, längd i km, syfte för resan, adress för start och slut.

Många av våra elbilar har en räckvidd omkring 40-50 mil och då räcker det för många att ”tanka” el en gång i veckan, du behöver alltså inte ladda hemma varje dag. Med en laddhybrid ökar behovet att ladda hemma varje natt för att kunna köra på el.

En anställd som erbjuds en tjänstebil har alltid möjligheten att köra en ny och säker bil både i jobbet och privat. Du slipper även oförutsedda extrakostnader.

Hittar du inte svaret på din fråga? Tveka inte att kontakta oss.

Populära tjänstebilar

Frågor? Kontakta oss direkt:

Vi på Söderbergs bil finns här för dig och gör vårt bästa för hjälpa dig om du har frågor, oavsett om du ska köpa ny eller begagnad bil eller behöver hjälp att boka någon av våra tjänster. 

Kontakta Norrköping Kontakta Nyköping