Välj ditt Söderbergs Bil

Norrköping Nyköping

Vi byter nummerserie för våra telefonnummer till 010-497 XX XX.
Under Kontakt hittar du aktuella nummer till din anläggning, servicerådgivare och säljare.

Ring oss  0771-400 000

Se våra öppettider eller läs mer om oss

Visa laddplatser nära mig

Elbil eller laddhydbrid – vi hjälper dig att välja

Elektricitet är det nya svarta. Det är mer hållbart, billigare och roligare att köra elbil. Det gör att många är intresserade av att köra på el men vilken bil passar dig och dina behov bäst? Här får du svaren.

Frågor längs vägen? Våra säljare hjälper dig.

Till att börja med – vad skiljer bilarna åt?

Elbil

En elbil har en elmotor och drivs på 100% el som kommer från ett batteri. Istället för att tanka laddar du batteriet genom en laddbox hemma eller vid en laddstation. Batteriet laddas också under körning genom bromskraftsåtervinning. Lång räckvidd på el upp mot 600 km. En elbil har inga utsläpp av koldioxid under körning.

Laddhybrid

En laddhybrid, också kallad plug-in hybrid, har både en elmotor och en förbränningsmotor. Batteriet som driver elmotorn kan laddas som en elbil. Räckvidden på el är måttlig upp mot 80 km. Förbränningsmotorn tar över när batterierna tar slut och du kan köra på bensin/diesel.

Hybrid

En hybrid, också kallad elhybrid, har en liten elmotorn som inte går att ladda med sladd. Batteriet är mindre och laddas enbart under körning genom bromskraftsåtervinning. Räckvidden på el är begränsad till korta sträckor upp mot 1 km. Främst stöttar elmotorn förbränningsmotorn för att minska bilens utsläpp.

Mildhybrid

En mildhybrid är som en hybrid men elmotorn kan inte driva bilen på el. Batteriet bidrar istället med extra kraft till förbränningsmotorn eller för att stänga av motorn när den inte behövs, exempelvis vid frirullning i högre hastigheter eller stillastående. Det tar udden av förbrukningstopparna och ger en lägre bränsleförbrukning och minskade utsläpp.

Elbil – när miljön är i fokus

En elbil förbrukar inte en droppe fossilt bränsle men är istället laddad med en kraftfull elmotor som ger fullt vridmoment direkt när du trycker på gaspedalen. Det innebär körglädje i nivå med en sportbil.

Det är helt enkelt roligt att köra elbil och lika kul att räkna på vad det kostar, i jämförelse med en vanlig bensin- eller dieselbil är kostnaden ca en femtedel att ladda el istället för att tanka fossila bränslen. Elmotorn har dessutom färre komponenter som kan gå sönder och färre vätskor som t ex motorolja som behöver fyllas på, det kräver betydligt mindre service än en traditionell bil och även här sparar du pengar. Beroende på dina behov finns olika batterialternativ till de flesta elbilar med räckvidd på upp till 55 mil på bara en laddning.

En annan fördel man kanske inte tänker på direkt är tystnaden, motorn låter inget. Det gör det mycket enklare att lyssna på musik, prata med dina passagerare eller bara hitta ditt inre zen.

För att sammanfatta passar elbil dig som vill köra klimatneutralt utan utsläpp. Räckvidden på olika batteripaket är mellan 30-55 mil. Du bör ha möjlighet att ladda bilen hemma eller på jobbet för att få en smidig vardag.

Laddhybrid – när du vill komma ännu längre

En laddhybrid är ett flexibelt val. Du kan köra på el med en räckvidd som klarar de flesta människors vardagsbehov. Men eftersom det även finns en förbränningsmotor behöver du inte bekymra dig för bilens räckvidd om batteriet tar slut. Du kan använda enbart elmotorn, till exempel när du kör i staden, eller hybridläget med båda motorerna för extra kraft vid till exempel omkörningar samt enbart förbränningsmotorn under längre motorvägssträckor för riktigt lång räckvidd. Sammantaget blir påverkan på miljön mindre, en laddhybrid släpper ut ungefär en tredjedel koldioxid jämfört med en vanlig bil.

En sammanfattning ger att laddhybriden passar dig som oftast kör några mil per dag och vill köra på el men slippa räckviddsångesten vid längre sträckor. Det är en fördel om du har möjlighet att ladda bilen hemma eller på jobbet för att få en smidig vardag.

Frågor? Kontakta oss direkt:

Vi på Söderbergs bil finns här för dig och gör vårt bästa för hjälpa dig om du har frågor, oavsett om du ska köpa ny eller begagnad bil eller behöver hjälp att boka någon av våra tjänster. 

Kontakta Norrköping Kontakta Nyköping

Laddning och räckvidd

Samlad kunskap

Läs om laddning och räckvidd

Frågor och svar

10 vanligaste frågorna

Till FAQ