fbpx

Börja planera för att byta till vinterdäck? Boka din tid här.

Ring oss 011-28 01 00 eller 0155-20 90 00

Visa laddplatser nära mig

Elbil eller laddhydbrid – vi hjälper dig att välja

Elektricitet är det nya svarta. Det är mer hållbart, billigare och roligare att köra elbil. Det gör att många är intresserade av att köra på el men vilken bil passar dig och dina behov bäst? Här får du svaren.

Frågor längs vägen? Våra säljare hjälper dig.

Till att börja med – vad skiljer bilarna åt?

Elbilar

En elbil drivs enbart av el och laddas via ett ladduttag samt under körning genom bromskraftsåtervinning. Noll utsläpp av koldioxid och högsta bonus som klimatbonusbil.

Laddhybrid

En laddhybrid har både en elmotor och en förbränningsmotor. Bilen kan köras på enbart el och laddas via ett ladduttag. Förbränningsmotorn tar över när batterierna tar slut.

Mildhybrid

En mildhybrid har en förbränningsmotor med en elmotor som hjälper till för att minska utsläpp och förbrukning. Bilen kan inte köras på enbart el och laddas genom bromskraftsåtervinning.

Bonus till bilar med låga utsläpp

Du som köper en klimatbonusbil har möjlighet till bonus från Transportstyrelsen. Klimatbonusbilar är bilar som släpper ut högst 60 g/km koldioxid. Elbilar med nollutsläpp får högsta bonus som idag är 60 000 kr. Bonusen minskar sedan för varje gram koldioxidutsläpp bilen ger. För en laddhybrid som till exempel Volkswagen Passat GTE med 38 g/km koldioxidutsläpp blir bonusen ca 30 000 kr.

Läs mer

Elbil – när miljön är i fokus

Elbilar förbrukar inte en droppe fossilt bränsle men har en kraftfull elmotor med fullt vridmoment tillgängligt direkt, det innebär körglädje i nivå med en sportbil.

Det är helt enkelt roligt att köra elbil och lika kul att räkna på vad det kostar, i jämförelse med en vanlig bensin- eller dieselbil sparar du mellan 5-10 kr per mil på att tanka el istället för fossila bränslen. Elmotorn har dessutom färre komponenter som kan gå sönder och inga vätskor som behöver fyllas på, det kräver betydligt mindre service än en traditionell bil och även här sparar du pengar.

En annan fördel man inte tänker på direkt är tystnaden, motorn låter inget. Det gör det mycket enklare att lyssna på musik, prata med dina passagerare eller bara hitta ditt inre zen.

Elbilen passar dig som vill köra endast på el med en räckvidd på upp till ca 40 mil. Du bör ha möjlighet att ladda bilen hemma eller på jobbet för att få en smidig vardag.   

Laddhybrid – när du vill komma ännu längre

En laddhybrid är ett flexibelt val. Du kan köra på ren el med en räckvidd som klarar de flesta människors vardagsbehov. Men eftersom det även finns en förbränningsmotor behöver du inte bekymra dig för bilens räckvidd när batteriet tar slut. Samtidigt är påverkan på miljön mindre, en laddhybrid släpper ut ungefär en fjärdedel mindre koldioxid än med en vanlig bil.

Laddhybriden passar dig som pendlar upp till 5 mil och vill köra på el men slippa räckviddsångesten vid längre sträckor i och med förbränningsmotorn. Det är bra om du har möjlighet att ladda bilen hemma eller på jobbet för att få en smidig vardag.   

Laddning och räckvidd

Samlad kunskap

Läs om laddning och räckvidd

Frågor och svar

10 vanligaste frågorna

Till FAQ

Frågor? Kontakta våra säljare direkt.

Norrköping
Nyköping

Carl Bergström

Säljare Volkswagen
011-28 01 81

Jonas Eliasson

Säljare Audi
011-28 01 24

Peter Gellett

Säljare SEAT
011-28 01 11

Fredrik Johansson

Försäljningschef Skoda
011-28 01 87

Joakim Tjäder

Försäljningschef VW Transportbilar
011-28 01 35

Niklas Bergström

Försäljningschef Volkswagen
0155-20 90 57

Daniel W Erdtman

Säljare Audi
0155-20 90 31

Roger Petersson

Säljare Skoda
0155-20 90 42

Per-Olof Gustavsson

Säljare VW Transportbilar
0155-20 90 12