fbpx

Välj ditt Söderbergs Bil

Norrköping Nyköping

Ring oss 011-28 01 00 eller 0155-20 90 00

Se våra öppettider eller läs mer om oss

Visa laddplatser nära mig

Elbil eller laddhydbrid – vi hjälper dig att välja

Elektricitet är det nya svarta. Det är mer hållbart, billigare och roligare att köra elbil. Det gör att många är intresserade av att köra på el men vilken bil passar dig och dina behov bäst? Här får du svaren.

Frågor längs vägen? Våra säljare hjälper dig.

Till att börja med – vad skiljer bilarna åt?

Elbil

En elbil drivs enbart av el och laddas via ett ladduttag samt under körning genom bromskraftsåtervinning. Noll utsläpp av koldioxid och högsta bonus som klimatbonusbil.

Laddhybrid

En laddhybrid har både en elmotor och en förbränningsmotor. Bilen kan köras på enbart el och laddas via ett ladduttag. Förbränningsmotorn tar över när batterierna tar slut.

Mildhybrid

En mildhybrid har en förbränningsmotor med en elmotor som hjälper till för att minska utsläpp och förbrukning. Bilen kan inte köras på enbart el och laddas genom bromskraftsåtervinning.

Bonus till bilar med låga utsläpp

Du som köper en klimatbonusbil har möjlighet till bonus från Transportstyrelsen. Klimatbonusbilar är bilar som släpper ut högst 60 g/km koldioxid. Elbilar med nollutsläpp får högsta bonus som idag är 70 000 kr. Bonusen minskar sedan för varje gram koldioxidutsläpp bilen släpper ut. För en laddhybrid som exempelvis Volkswagen Passat GTE med 38 g/km koldioxidutsläpp blir bonusen ca 22 850 kr.

Läs mer

Elbil – när miljön är i fokus

En elbil förbrukar inte en droppe fossilt bränsle men är istället laddad med en kraftfull elmotor som ger fullt vridmoment direkt när du trycker på gaspedalen. Det innebär körglädje i nivå med en sportbil.

Det är helt enkelt roligt att köra elbil och lika kul att räkna på vad det kostar, i jämförelse med en vanlig bensin- eller dieselbil är kostnaden ca en femtedel att ladda el istället för att tanka fossila bränslen. Elmotorn har dessutom färre komponenter som kan gå sönder och färre vätskor som t ex motorolja som behöver fyllas på, det kräver betydligt mindre service än en traditionell bil och även här sparar du pengar. Beroende på dina behov finns olika batterialternativ till de flesta elbilar med räckvidd på upp till 55 mil på bara en laddning.

En annan fördel man kanske inte tänker på direkt är tystnaden, motorn låter inget. Det gör det mycket enklare att lyssna på musik, prata med dina passagerare eller bara hitta ditt inre zen.

För att sammanfatta passar elbil dig som vill köra klimatneutralt utan utsläpp. Räckvidden på olika batteripaket är mellan 30-55 mil. Du bör ha möjlighet att ladda bilen hemma eller på jobbet för att få en smidig vardag.

Laddhybrid – när du vill komma ännu längre

En laddhybrid är ett flexibelt val. Du kan köra på el med en räckvidd som klarar de flesta människors vardagsbehov. Men eftersom det även finns en förbränningsmotor behöver du inte bekymra dig för bilens räckvidd om batteriet tar slut. Du kan använda enbart elmotorn, till exempel när du kör i staden, eller hybridläget med båda motorerna för extra kraft vid till exempel omkörningar samt enbart förbränningsmotorn under längre motorvägssträckor för riktigt lång räckvidd. Sammantaget blir påverkan på miljön mindre, en laddhybrid släpper ut ungefär en tredjedel koldioxid jämfört med en vanlig bil.

En sammanfattning ger att laddhybriden passar dig som oftast kör några mil per dag och vill köra på el men slippa räckviddsångesten vid längre sträckor. Det är en fördel om du har möjlighet att ladda bilen hemma eller på jobbet för att få en smidig vardag.

Laddning och räckvidd

Samlad kunskap

Läs om laddning och räckvidd

Frågor och svar

10 vanligaste frågorna

Till FAQ

Frågor? Kontakta oss direkt:

Norrköping
Nyköping

Carl Bergström

Säljledare
011-28 01 81

Fredrik Johansson

Försäljningschef
011-28 01 87

Joakim Tjäder

Försäljningschef
011-28 01 35

Niklas Bergström

Försäljningschef
0155-20 90 57

Roger Petersson

Säljare
0155-20 90 42

Per-Olof Gustavsson

Säljare
0155-20 90 12