Välj ditt Söderbergs Bil

Norrköping Nyköping

Vi byter nummerserie för våra telefonnummer till 010-497 XX XX.
Under Kontakt hittar du aktuella nummer till din anläggning, servicerådgivare och säljare.

Ring oss  0771-400 000

Se våra öppettider eller läs mer om oss

Visa laddplatser nära mig

Laddning och räckvidd – så ligger det till

Du kan ladda hemma, på jobbet, medan du shoppar och på motorvägen. Hur långt kommer du på en laddning? Det beror på, nedan berättar vi varför och vad du kan göra för att hålla räckviddsångesten på avstånd.

Frågor längst vägen? Våra säljare hjälper dig.

Hur långt kommer jag?

Frågan många ställer sig när dom tänker på att köra elbil är hur långt man kommer på en laddning. Ja, det beror på både batterierna och förarens körsätt. Vi reder ut frågan nedan!

Batteriets storlek

Elbilar finns ofta med olika batterialternativ, skillnaden är helt enkelt hur mycket energi batteriet kan lagra. Batteriets kapacitet spelar förstås stor roll för räckvidden som för en elbilar kan vara upp till ca 600 km och för en laddhybrid upp till 80 km på en laddning, beräknat enligt den realistiska WLTP-körcykeln.

Ladda och kör smart

Ladda smart så kan du oftast köra lite längre. Kör välplanerat och balanserat, värm upp bilen före start på vintern – och kyl ner den före start på sommaren. Du kan alltså påverka en hel del själv när det gäller räckvidden och planera för att minska påverkan från utomhustemperatur och årstid. Sämre väglag skapar mer friktion samt att låga och höga utomhustemperaturer gör att bilens klimatsystem använder mer energi både för klimatet i kupén och för att kyla eller värma batteriet. Batteriet presterar bäst vid en utomhustemperatur på ca 20 grader.

Ladda inte din bil full varje dag, batteriet mår bäst av att laddas vid behov. Men oavsett årstid är det bra att ladda precis innan avfärd, det för att värma upp eller kyla batteriet till optimal temperatur så att du får längre räckvidd när du kör.

Så laddar du

Plugga in och börja ladda. Det är enkelt att ladda elbilar och du kan ladda på flera olika sätt och platser – hemma, när du shoppar och laddstationer. Vi reder ut hur laddning fungerar nedan.

Ladda där du är – en guide

Du kan ladda din elbil på flera sätt. Och det är enkelt. Det är bara att sätta i kontakten och ladda. Men det råder lite förvirring runt just laddningen och då ofta om de olika möjligheterna som erbjuds. Här går vi igenom hur du laddar hemma, när du gör ärenden och på resan.

Ladda hemma

Det smidigaste sättet att ladda är hemma. Du utnyttjar tiden som bilen ändå står i garaget eller på uppfarten. Du kan använda en laddningskabel i ett vanligt uttag men vi rekommenderar laddning med laddbox. Ett vanligt uttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under längre tid. Oavsetthur du laddar är principen densamma – du har en kabel som du kopplar in i bilen, lås bilen och laddningen startar automatiskt. Energin tas från ditt abonnemang för hemmet och kommer på din vanliga el-faktura.

En laddbox har en laddningseffekt på 7,4-22kW och ansluts med 3-fas. Laddningen är inte bara säkrare med laddbox, den går också snabbare än med ett vanligt uttag som har en maximal effekt på 2,3 kW med 1-fas.

Du kan få skattereduktion på halva kostnaden, en form av ROT på installation av laddbox. Läs mer om det här Grön teknik.

Ladda på jobbet eller när du shoppar

Bor du i lägenhet kan det vara svårare att ladda hemma, det är en bit kvar till ett allmänt nät av laddningsstolpar i bostadsområden. Då kan det vara ett bra alternativ att ladda på jobbet. Allt fler företag inför laddningsmöjligheter med laddboxar och kontrollerade uttag på jobbet för att underlätta för sina anställda och uppnå målen i sina miljöpolicies.

För dig som laddar hemma blir laddningen på jobbet en möjlighet att återladda den energi som behövs för pendlingen under din dag. Samma princip gäller för offentliga laddstationer vid till exempel gallerior och snabbmatsrestauranger, ladda medan du gör annat för att ladda energin du gjort av med på vägen dit.

Ladda på resan

För långresor kan det behövas ett eller flera stopp för att ladda bilen. Här finns även snabbladdning som ett alternativ och inom de närmaste åren kommer det att hända en hel del då nätet av snabbladdare byggs upp och expanderar kraftigt. Snabbladdningsstationer har en effekt på 100-150 kW och kan ladda din elbil till 80% kapacitet på 30 minuter. Du behöver du inte ändra så mycket på dina vanor när du reser – med en räckvidd på upp till 55 mil är det troligtvis ändå dags för en paus med fika eller lunch samtidigt som batteriet laddas.

IONITY

IONITY är ett företag som ägs av de stora biltillverkarna BMW Group, Ford Motor Company, Daimler AG, Hyundai Motor Group och Volkswagen Group. Målet med samarbetet är att skapa ett nätverk av snabbladdningsstationer över hela Europa. Effektnivåer på upp till 350 kW gör det möjligt att förkorta laddningstiden avsevärt jämfört med de laddare som finns på marknaden idag.

Läs mer

Frågor? Kontakta oss direkt:

Vi på Söderbergs bil finns här för dig och gör vårt bästa för hjälpa dig om du har frågor, oavsett om du ska köpa ny eller begagnad bil eller behöver hjälp att boka någon av våra tjänster. 

Kontakta Norrköping Kontakta Nyköping

Elbil eller laddhybrid

Vad är skillnaden?

Mer om skillnaden

Frågor och svar

10 vanligaste frågorna

Till FAQ