fbpx

Börja planera för att byta till vinterdäck? Boka din tid här.

Ring oss 011-28 01 00 eller 0155-20 90 00

Visa laddplatser nära mig

Laddning och räckvidd – så ligger det till

Du kan ladda hemma, på jobbet, medan du shoppar och på motorvägen. Hur långt kommer du på en laddning? Det beror på, nedan berättar vi varför och vad du kan göra för att hålla räckviddsångesten på avstånd.

Frågor längst vägen? Våra säljare hjälper dig.

Räckvidd

Ladda rätt och kör smart så kan du oftast köra lite längre. Den uppskattade räckvidden varierar mellan olika elbilar och det beror dels på energiförbrukningen men mest roll spelar batterikapaciteten. Allmänt så är räckvidden mellan 15 och 50 mil för en elbil och mellan tre och fem mil för en laddhybrid, enligt den realistiska WLTP-körcykeln. Hur långt en laddning räcker avgörs av hur stort batteri du har, hur mycket energi bilen förbrukar samt årstid och utomhustemperatur. Faktorer som förkortar räckvidden är till exempel sämre väglag eftersom det skapar mer friktion, låga och höga utomhustemperaturer och höga hastigheter. Bäst räckvidd får du i stadskörning där hastigheterna är lägre.

Batteriet presterar som bäst vid en utomhustemperatur på 20 grader. Vid låga eller höga temperaturer påverkas räckvidden eftersom det krävs energi för att kyla eller värma batteriet. Ditt batteri påverkas därmed en hel del av årstiden och framför allt när det blir kallare. Därför är det bra att parkera inomhus vintertid eftersom varma batterier presterar bättre. Du kan också använda bilens elektriska värmare till både kupén och batteriet innan avfärd. Laddaren förser bilen med energi för uppvärmning och dessutom kan du styra och övervaka allt genom en App. Oavsett årstid är det också bra att ladda precis innan avfärd, då är batteriet uppvärmt när du ska åka och det ger längre räckvidd.

Ladda där du är – en guide

Du kan ladda din elbil på flera sätt. Och det är enkelt. Det är bara att sätta i kontakten och ladda. Men det råder lite förvirring runt just laddningen och då ofta om de olika möjligheterna som erbjuds. Här går vi igenom hur du laddar hemma och på resan.

Ladda hemma

Det smidigaste sättet att ladda är hemma. Du utnyttjar tiden som bilen ändå står i garaget eller på uppfarten. Du kan använda en laddningskabel i ett vanligt uttag men vi rekommenderar laddning med laddbox eftersom ett vanligt uttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under längre tid. Principen är densamma oavsett laddkabel eller laddbox – du har en kabel med en kontakt som du kopplar in i bilen, lås bilen och laddningen startar automatiskt. Elenergin tas från ditt abonnemang för hemmet och kommer på din vanliga faktura.

Laddboxarna från våra märken har en laddningseffekt på 11kW och ansluts med 3-fas. Laddningen går snabbare än med ett vanligt uttag som har en maximal effekt på 2,3 kW med 1-fas.

Naturvårdsverket delar ut stöd för installation av laddboxar hemma eller på arbetsplatser. Läs mer i vår lathund på länken.

Bidrag för installation av laddare

Ladda på jobbet eller medan du shoppar

Bor du i lägenhet kan det vara svårare att ladda hemma, det är en bit kvar till ett allmänt nät av laddningsstolpar i bostadsområden. Då kan det vara ett bra alternativ att ladda på jobbet. Allt fler företag inför laddningsmöjligheter med laddboxar och kontrollerade uttag på jobbet för att underlätta för sina anställda och uppnå målen i sina miljöpolicies.

För dig som laddar hemma blir laddningen på jobbet en möjlighet att återladda den energi som behövs för pendlingen under din dag på jobbet. Samma princip gäller för offentliga laddstationer vid till exempel gallerior och snabbmatsrestauranger, ladda medan du gör annat för att återladda energin du gjort av med på vägen dit.

Ladda på resan

För långresor krävs några stopp för att ladda bilen. Här finns även snabbladdning som ett alternativ och inom de närmaste åren kommer det att hända en hel del då nätet av snabbladdare byggs upp och expanderar kraftigt. Snabbladdningsstationerna har en effekt på 100 kW eller mer och kan ladda din elbil till 80% kapacitet på 30 minuter. Det innebär att du inte behöver ändra dina vanor på långresor utan helt enkelt passa på att ladda under en lunchpaus eller en kafferast.

IONITY laddning

IONITY är ett företag som ägs av de stora biltillverkarna BMW Group, Ford Motor Company, Daimler AG, Hyundai Motor Group och Volkswagen Group. Målet med samarbetet är att skapa ett nätverk av snabbladdningsstationer över hela Europa. Effektnivåer på upp till 350 kW gör det möjligt att förkorta laddningstiden avsevärt jämfört med de laddare som finns på marknaden idag.

Läs mer här

Se hur laddningen fungerar och hur du betalar

 

Elbil eller laddhybrid

Vad är skillnaden?

Mer om skillnaden

Frågor och svar

10 vanligaste frågorna

Till FAQ

Frågor? Kontakta våra säljare direkt.

Norrköping
Nyköping

Carl Bergström

Säljare Volkswagen
011-28 01 81

Jonas Eliasson

Säljare Audi
011-28 01 24

Peter Gellett

Säljare SEAT
011-28 01 11

Fredrik Johansson

Försäljningschef Skoda
011-28 01 87

Joakim Tjäder

Försäljningschef VW Transportbilar
011-28 01 35

Niklas Bergström

Försäljningschef Volkswagen
0155-20 90 57

Daniel W Erdtman

Säljare Audi
0155-20 90 31

Roger Petersson

Säljare Skoda
0155-20 90 42

Per-Olof Gustavsson

Säljare VW Transportbilar
0155-20 90 12