Välj ditt Söderbergs Bil

Norrköping Nyköping

Vi byter nummerserie för våra telefonnummer till 010-497 XX XX.
Under Kontakt hittar du aktuella nummer till din anläggning, servicerådgivare och säljare.

Ring oss  0771-400 000

Se våra öppettider eller läs mer om oss

Lagar och regler om däck

Lagen säger att du ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Använder du dubbdäck är det tillåtet mellan 1 oktober fram till 15 april. Odubbade friktionsdäck får du använda året runt men inget experterna rekommenderar då köregenskaperna på sommarväglag försämras, framförallt blir bromssträckan avsevärt längre med de mjukare friktionsdäcken.

Vill du veta mer? Läs här hos Transportstyrelsen.

Minsta mönsterdjup på däck

Enligt svensk lagstiftning ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm och vinterdäck 3 mm. Vi rekommenderar dock alltid att ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för sommardäck och 5 mm för vinterdäck för att säkerställa att mönsterdjupet håller en hel säsong. Ett nytt sommardäck har vanligtvis ett mönsterdjup på 7-8 millimeter och vinterdäck 9-10 millimeter.

Testa om dina vinterdäck håller måttet: stoppa in en tvåkrona i mönstret med kungens näsa före – om näsan inte når fram till däckets yta är det dags att byta.

Bromssträckor

Du bör aldrig underskatta betydelsen av bra däck, oavsett väglag. Särskilt eftersom däckens kontaktyta mot marken endast motsvarar ett vykorts storlek. Dåliga däck ökar bromssträckorna och risken för sladd, dessutom ökar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Se därför till att dina däck har ett bra mönsterdjup så att du kan åka säkert på vägarna. Vänta inte med att byta tills dina däck är olagliga.

Rätt mönsterdjup räddar liv!

Med ett dåligt mönsterdjup får du ett undermåligt grepp på halt underlag och det är större risk att du råkar ut för vattenplaning. Med sommardäck som närmar sig 3 mm mönsterdjup blir bromssträckan på vått underlag uppemot 10 meter längre än när däcken var nya.

Energimärkning av däck

Energimärkningen av däck gäller inom hela EU och gör det enklare för dig att jämföra egenskaper på olika däck. Märkningen har även en QR-kod som du kan scanna med din telefon och därigenom få fram mer information. Energideklarationen för däck anger olika klasser för rullmotstånd (viktigt för låg bränsleförbrukning) och väggrepp på våt vägbana, bullernivå mäts och anges i decebel. Ett vinterdäck markeras med en snögreppsmärkning och är det även anpassat för isiga vägar finns en isgreppsmärkning.

Läs mer hos Energimyndigheten